Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Λάθη, ευθύνες και απόλυση

Διοίκηση, προπονητές, παίκτες. Συνολική είναι η ευθύνη για την τραγική εικόνα του Αρη στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος. Με τον Μίχαλ Πρόμπιερζ, βέβαια, να είναι αυτός που «πλήρωσε» το μάρμαρο, με την απομάκρυνσή του -την Πέμπτη- από την τεχνική ηγεσία των «κίτρινων». Οχι βέβαια ότι ο Πολωνός τεχνικός είναι άμοιρος ευθυνών.
Δεν ήταν, εξάλλου, μόνο η φτωχή βαθμολογική συγκομιδή των 14 βαθμών (υπολείπεται ο εξ αναβολής αγώνας με τον Λεβαδειακό), αλλά κυρίως η άσχημη αγωνιστική εικόνα που οδήγησε τη διοίκηση της ΠΑΕ στη συγκεκριμένη απόφαση. Μια ομάδα που δεν πείθει σε καμία περίπτωση ότι μπορεί, με τη μέχρι τώρα εικόνα της τουλάχιστον, να κάνει την αντεπίθεση στο δεύτερο γύρο και να προλάβει το τρένο των πλέι οφ.

Αυτός είναι και ο λόγος των μεγάλων αντιδράσεων από την πλευρά των οπαδών του Αρη, που βλέπουν ότι η ομάδα τους δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις. Ο Πρόμπιερζ, βέβαια, δεν είναι ο μοναδικός υπεύθυνος...



ΔΙΟΙΚΗΣΗ - ΠΑΕ

Μεγάλο μερίδιο ευθύνης βαραίνει τους διοικούντες την ΠΑΕ Αρης, γιατί αυτοί ήταν που πήραν τις τελικές αποφάσεις. Επιθετικός δεν αποκτήθηκε καθ' όλη τη διάρκεια της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου -έγιναν πολλές προσπάθειες που ναυάγησαν-, με αποτέλεσμα να στραφούν τελευταία στιγμή στη λύση του Βίκτορας Γιάκομπ, ο οποίος, όμως, ήταν ανέτοιμος και προερχόταν από αγωνιστική απραξία. Ακόμα στήριξαν ένα μεγάλο μέρος του προγραμματισμού της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου πάνω στον Νέρι Καστίγιο -στον οποίο δόθηκε και το πιο υψηλό συμβόλαιο, ύψους 550.000 ευρώ ετησίως- παρά το γνωστό πρότερο αγωνιστικό βίο του Μεξικανού επιθετικού.

Παρά τις προσπάθειες που έγιναν δεν κατέστη εφικτό να λυθούν συμβόλαια παικτών που δεν υπολογίζονταν από το τεχνικό τιμ. Το μεγαλύτερο λάθος, όμως, που έγινε από τους διοικούντες την ΠΑΕ ήταν ότι δεν βγήκαν από την αρχή της αγωνιστικής περιόδου -όπως έκαναν στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου- να ενημερώσουν τον κόσμο για τα τεράστια οικονομικά «βαρίδια» που κληρονόμησαν από προηγούμενες διοικήσεις. Που δεν αποκάλυψαν ότι οι παίκτες ήταν απλήρωτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, εξαιτίας των υψηλών χρηματικών ποσών (6.000.000 ευρώ τα τελευταία 2.5 χρόνια) που κατέβαλαν στην εφορία, αλλά και λόγω των μειωμένων εσόδων.


ΠΑΙΚΤΕΣ - «ΚΛΕΙΔΙΑ»

Στο σχεδιασμό που έγινε εν όψει της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου οι άνθρωποι του Αρη πόνταραν σε ορισμένους ποδοσφαιριστές, περιμένοντας από αυτούς να κουβαλήσουν την ομάδα τους στις πλάτες τους. Προσδοκίες, πάντως, που σε καμία περίπτωση δεν επιβεβαιώθηκαν. Παίκτες αξίας όπως οι Καστίγιο, Σολτάνι, Μίσελ και Νέτο εμφανίστηκαν -για διαφορετικούς λόγους- κατώτεροι των περιστάσεων, δεν ανταποκρίθηκαν στις υψηλές απαιτήσεις που υπήρχαν στα μέχρι τώρα παιχνίδια και είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες της τραγικής αγωνιστικής εικόνας του Αρη.

Ακόμα, ποδοσφαιριστές με πολύ μεγάλο βιογραφικό, όπως ο Γιούριτσα Βράνιες, δεν έχουν καταφέρει ακόμα να προσφέρουν εξαιτίας των τραυματισμών που τους ταλαιπωρούν. Το γεγονός ότι οι παίκτες είναι απλήρωτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα αποτελεί ίσως το μοναδικό ελαφρυντικό, σε καμία περίπτωση όμως δικαιολογία. Προβλήματα στις πληρωμές των παικτών αντιμετωπίζουν και άλλες μεγάλες ομάδες, χωρίς, όμως, αυτό να επηρεάζει σε τόσο μεγάλο βαθμό την πορεία τους στις διοργανώσεις όπου συμμετέχουν.

ΤΣΙΩΛΗΣ - ΠΡΟΜΠΙΕΡΖ

Εκτός από τη διοίκηση της ΠΑΕ, βέβαια, μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τον λάθος προγραμματισμό της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου φέρει και ο πρώην τεχνικός του Αρη Σάκης Τσιώλης. Ο Ελληνας τεχνικός βρισκόταν σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τη διοίκηση την περίοδο των μεταγραφών και δεν έφερε αντιρρήσεις -ή δεν τις εξέφρασε δημόσια- σε ό,τι αφορά τις κινήσεις που έγιναν. Με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα ρόστερ 37 παικτών και με φυσικό επακόλουθο να μην είναι εύκολο να γίνει σωστή δουλειά στις προπονήσεις.

Ο Μίχαλ Πρόμπιερζ παρέμεινε στην τεχνική ηγεσία του Αρη για δύο μήνες περίπου. Το βασικό στάδιο της προετοιμασίας μπορεί να μην έγινε κάτω από τη δική του επίβλεψη και ο ίδιος μπορεί να μην επέλεξε τους παίκτες που αποκτήθηκαν ή παρέμειναν, όμως άμοιρος ευθυνών δεν είναι. Ο Αρης έχει επί των ημερών του καλύτερη βαθμολογική συγκομιδή σε σχέση με τη θητεία του Τσιώλη (την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο), όμως βελτίωση στην αγωνιστική εικόνα των «κίτρινων» δεν υπήρχε, με εξαίρεση τη νίκη επί του Παναθηναϊκού.


Είναι εμφανές, πλέον, ότι ο Πρόμπιερζ έκανε λάθη στη διαχείριση του έμψυχου υλικού. Με εμμονές σε ποδοσφαιριστές όπως ο Τόχα, ο οποίος -με ελάχιστες εξαιρέσεις- δεν έχει δείξει ότι μπορεί να κάνει τη διαφορά στη μεσαία γραμμή. Ταυτόχρονα, αδικαιολόγητος «παροπλισμός» παικτών που μπορούν αποδεδειγμένα να βοηθήσουν, όπως οι Πρίττας και Παπαστεριανός. Ο τελευταίος, μάλιστα, χωρίς να έχει αγωνιστεί σε κανένα παιχνίδι στη φυσική του θέση, στα αμυντικά χαφ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου